Egyre nagyobb vezetői fizetések: ki az első a listán?

A gazdasági válság leküzdése érezteti hatását a legfelsőbb fizetési szinten is: a német cégvezetők ismét milliókat visznek haza. A listavezető a legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen élén álló Martin Winterkorn, akinek hivatalos bevétele az elmúlt év során megközelítette a 9,5 millió eurót.

Eddig a legnagyobb német magánbankot vezető svájci származású Josef Ackermann volt az éllovas a fizetések terén, de - alighanem a német gépkocsigyártás szédületes fellendülésének köszönhetően - a Volkswagen igazgatótanácsának elnöke, Martin Winterkorn tavaly megelőzte 9,33 millió eurós évi bevételével. Josef Ackermann a múlt évben 8,99 millió euró után adózott. Közvetlenül a nyomában van a Siemens elnöke, az osztrák Peter Löscher, aki tavaly csupán 10 ezer euróval keresett kevesebbet.

A konjunktúra szárnyalása még inkább érezhető a menedzserek bevételének felszökésén: a tehergépkocsik gyártására szakosodott MAN céget vezető Georg Pachta-Reyenhofen fizetése egy év alatt 191 százalékkal emelkedett, de a Thyssen-Krupp konszern igazgatótanácsának tagjai is átlagosan 160 százalékkal több pénzt vittek haza az elmúlt év során.

Forrás: Hr Portál